Täydennyskoulutukset
Mielenterveysongelmia työssään kohtaaville ammattilaisille

Psykoterapiakeskus Vastaamon avoimet täydennyskoulutuspäivät ovat suunnattu mielenterveysongelmia työssään kohtaaville - erityisesti psykoterapeuteille, psykologeille, sosiaalityöntekijöille, hoitajille ja lääkäreille. Luentojen lisäksi koulutuspäivät sisältävät keskustelua ja workshop-työskentelyä.
Mielenterveys, masennus, ahdistus, uupumus
TAVOITTEENA HYVÄ MIELI

Todistukset: Koulutuksiin osallistumisesta saa kirjallisen todistuksen.

Osallistumismaksut: Koulutukset ovat maksullisia muille kuin Psykoterapiakeskus Vastaamon henkilöstölle. Koulutuspäivien hinnat ovat 150 € (+alv 24 %). Hintoihin sisältyvät materiaalit, kahvitarjoilu ja osallistumistodistus. Osallistumismaksu maksetaan etukäteen lähetettävällä laskulla.

Ruokailu: Koulutuspäiviin sisältyy lounastauko. Koulutuspaikkojen yhteydessä on ravintola. Ruokailu on omakustanteinen.

Ilmoittautuminen: Viimeistään viikko ennen koulutusta vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000. Kaikille koulutuspäiville on jo toteutumiseen riittävä määrä ilmoittautumisia.

Peruutusehdot: Osallistumisen peruuttaminen on mahdollista ja maksutonta kunnes koulutuspäivään on jäljellä alle 30 päivää. Osallistumisoikeuden saa siirtää toiselle henkilölle.

Lisätiedot: tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

Mielenterveys- ja käytöshäiriöiden koulutuspäivä


Koulutuspäivät

Kehotietoisuus ja TRE sekä terapeutin oma työhyvinvointi

La 19.9.2015 klo 10-16, Helsinki, Karita Palomäki

Kouluttaja

Karita PalomäkiKarita Palomäki on psykofyysinen fysioterapeutti ja NLP työnohjaaja, joka on perehtynyt monipuolisesti erilaisiin menetelmiin, joilla voi säädellä fyysisiä ja psyykkisiä stressireaktioita. Hän kouluttaa ammattilaisia mm. EFT-menetelmään (emotional freedom techniques), sekä ohjaa työyhteisöille ja yksityishenkilöille TRE-menetelmää itsehoidollisiin tarkoituksiin ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Paikka

Psykoterapiakeskus Vastaamo, Malmin kauppatie 8 b, 00700 Helsinki

Ohjelma

Tässä päivässä keskitytään havainnoimaan omia kehoreaktioita erilaisten kehotietoisuusharjoitusten avulla. Osa harjoitteista on sellaisia, joita terapeutti voi hyödyntää myös potilastyössä. Päivän aikana opitaan myös TRE-menetelmä oman työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. 10-12 Kehotietoisuus oman hyvinvoinnin perustana, opitaan erilaisia kehotietoisuusharjoituksia jotka ovat käyttökelpoisia myös potilaille ohjattuna

12-12:30 lounastauko

12:30-13:30 Kehotietoisuus ja vuorovaikutus; harjoituksia

13:30-13:45 tauko
13:45-15:45 TRE-menetelmä oman työhyvinvoinnin edistäjänä
15:45-16 Päivän päätös

Ilmoittautuminen

Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

Traumaterapia ja autonominen hermosto rakenteellisen dissosiaation näkökulmasta (osa II)

La 3.10.2015 klo 10-16, Helsinki, Anssi Leikola

Kouluttaja

Anssi Leikola on psykiatri Helsingistä, jonka lähtökohta suhtautumisessa psykiatrisiin häiriöihin on traumaviitekehys ja siinä erityisesti rakenteellinen dissosiaatio (Katkennut totuus, 2014). Hänen terapeuttisen toimintansa ytimessä on traumateoria ja muutamia muita teorioita, joita voidaan hyödyntää potilaiden hoitoprosesseissa. Erityisen kiinnostunut hän on siitä millä tavoin teoreettinen ymmärrys voi olla parantavaa! (Psykoterapiat, 3. painos, 2015)

Paikka

Annantalo, Annankatu 30, 00100 Helsinki

Ohjelma

10:00-11:00 Teoreettista perustaa traumasta ja hermostosta
11:30-12:30 Teorioiden soveltamisesta psykoterapian käytäntöön

Lounas

13:30-14:30 Potilas-esimerkkejä omista kokemuksista terapiatyössä

Päiväkahvi

15:00-16:00 Potilas-esimerkkejä ja keskustelua päivän annista

Ilmoittautuminen

Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

Pakko-oireet

La 24.10.2015 klo 10-16, Espoo, Jan-Henry Stenberg

Kouluttaja

Jan-Henry Stenberg Jan-Henry Stenberg, FT, psyk.lis., kouluttajapsykoterapeutti (VET), toimii tällä hetkellä HYKS Psykiatriassa uusia psykoterapeuttisia hoitoja kehittävän yksikön vetäjänä ja samoin HYKSin yksityissairaalan psykologian ja psykoterapian palvelualuejohtajana. Hän on opettanut kliinistä psykologiaa Helsingin yliopistossa 15 vuotta ja toiminut yli 20 vuotta psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Hän pitää aktiivista potilasvastaanottoa ja työnohjauksia. Hän on julkaissut useampia kirjoja ja artikkeleita alaltaan.

Paikka

Tapiolan kirkon seurakuntasali, Kirkkopolku 6, Espoo

Ohjelma

10 Avaus ja johdantoa koulutuspäivään - miksi olemme täällä? Päivän tavoitteet.
10:15-12 Pakko-oireinen häiriö: kliininen kuva, ilmeneminen ja hoito.

12 Lounastauko

12:45-14:15 Erilaisia pakko-oiretyyppejä - esimerkkicaseja.  Käsitteellistämistä ja harjoittelua yhdessä.
14:15-14:40 Tauko
14:40-15:15 Potilasreformulaatio
15.15-16 Yhteistä keskustelua harjoituksista ja aiheesta

Ilmoittautuminen

Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

Neurologiset sairaudet perhepiirissä

La 14.11.2015 klo 10-16, Tampere, Sari Kallioinen-Rautava ja Irmeli Vähämäki

Kouluttajat

Sari Kallioinen-RautavaSari Kallioinen-Rautava on psykoterapeutti, työnohjaaja sekä psykiatrisen hoidon ammattilainen, joka on työskennellyt yli 20 vuotta yrittäjänä mielenterveys sekä kehitysvammaisten asiakkaiden ja perheiden kanssa. Hän kehittää sekä tuotteistaa sosiaali- ja terveyspalveluita kunnille, kouluttaa neuropsykiatrisia valmentajia sekä työnohjaajia ja toimii psykoterapeuttina Psykoterapiakeskus Vastaamossa.

Irmeli VähämäkiIrmeli Vähämäki on psykoterapeutti, psykiatrinen sairaanhoitaja, työnohjaaja, kriisi-ja traumatyön kouluttaja sekä muistihoitaja. Hän on työskennellyt 35 vuotta sosiaali- ja terveysalalla, josta 10 vuotta esimies- ja johtotehtävissä ja 15 vuotta työnohjaajana. Hänen erikoisosaamistansa ovat kriisityö, kriisiryhmien työnohjaus, ryhmänohjaus ja muistisairaudet.

Paikka

Psykoterapiakekus Vastaamo, Kauppakeskus Tullintori, Tullikatu 6, Tampere

Ohjelma

 • ADHD/Asperger, persoonallisuushäiriöt, aivovammat, dementia sekä päihteidenkäyttäjät
 • Miten lähipiiri voi tukea asiakasta?
 • Mikä on asiakkaan oma vastuu kuntoutumisesta?
 • Miten terapeutti voi olla asiakkaan ja perheen tukena kuntoutumisessa?

  Klo 12:30-13:30 lounas

 • Muistisairaudet ja käyttäytymisen poikkeavuus - haasteet omaisille ja hoitajille
 • Muistisairaan kohtaaminen - voimavaroja ratkaisukeskeisyydestä
 • Muistisairaan omaisen tukeminen - ratkaisukeskeisen psykoterapian mahdollisuudet

 • Ilmoittautuminen

  Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

  Kirjoittaminen terapian välineenä

  La 21.11.2015 klo 10-16, Helsinki, Anja Snellman

  Kouluttaja

  Anja SnellmanAnja Snellman, HuK, FM (2015), kirjailija, journalisti, terapeutti. Julkaissut 23 romaania, 3 runoteosta sekä näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Teoksia on käännetty yli 20 kielelle. Työskentelee journalistina Helsingin Sanomien HSTV:llä ja kolumnistina Kotilääkäri-lehdessä. Kuuluu Terveystoimittajien hallitukseen ja Helsingin yliopiston Alumnien hallitukseen. Työskentelee terapeuttina Psykoterapiakeskus Vastaamossa ja Helsingin Diakonissalaitoksen Munkkisaaren päihdeklinikalla, joista viimeksi mainitussa nimenomaan sanataideterapeuttina. Hän on saanut Kiitos kirjasta-mitalin, Pro Finlandia-mitalin ja Helsinki-mitalin.

  Paikka

  Psykoterapiakeskus Vastaamo, Malmin kauppatie 8 B, Helsinki

  Ohjelma

  Suomalaiset ovat kirjan kansaa; kaunokirjallisuutta luetaan ja kirjoista keskustellaan ahkerasti lukupiireissä. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen kirjoittaa harrastuksekseen. Kirjallisuuden lukemisen ja mielenterveyden suhde kiinnostaa juuri nyt tutkijoita eri puolilla maailmaa. Monet asiakkaat tarjoavat vastaanotoilla käytettäväksi elämäkerrallisia tekstejään tai pyytävät saada terapeutilta kirjallisia tehtäviä. Yhä useampi terapeutti - joukossa toki myös intohimoisia lukijoita ja harrastajakirjoittajia - kaipaa keinoja käsitellä asiakkaan pulmia myös sanojen, kielen, kirjallisuuden ja kirjoittamisen kautta.

  Koulutuspäivä valottaa kirjallisuus/sanataideterapian taustaa, perusteita ja metodeja. Se esittelee myös asiakkaan ja terapeutin kommunikaatiota rikastavaa dialogista otetta terapiassa. Koulutuspäivässä tehdään mm. terapeutin omaan kielelliseen ilmaisuun sekä asiakaskohtaamisen narratiiviseen hahmottamiseen liittyviä tehtäviä.

  10:00-10:30 Avaus, johdanto päivän aiheeseen / Mitä kaikkea sanataideterapia / kirjallisuusterapia / kirjoittaminen terapian välineenä on?
  10:30-12:00 Kirjallisuus ja mielenterveys

  12:00-12:45 Ruokailu

  12:45-13:30 Sanataideterapia ja dialoginen lähestymistapa terapiassa
  13:30-14:00 Harjoitus

  14:00-14:30 Kahvitauko

  14:30-15:15 Harjoitus
  15:15-16:00 Sana on vapaa: Keskustelua, kysymyksiä

  Ilmoittautuminen

  Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.

  Kehon ja mielen yhteys työhyvinvoinnin ylläpidossa

  La 5.12.2015 klo 10-16, Helsinki, Karita Palomäki

  Kouluttaja

  Karita PalomäkiKarita Palomäki on psykofyysinen fysioterapeutti ja NLP työnohjaaja, joka on perehtynyt monipuolisesti erilaisiin menetelmiin, joilla voi säädellä fyysisiä ja psyykkisiä stressireaktioita. Hän kouluttaa ammattilaisia mm. EFT-menetelmään (emotional freedom techniques), sekä ohjaa työyhteisöille ja yksityishenkilöille TRE-menetelmää itsehoidollisiin tarkoituksiin ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.

  Paikka

  Psykoterapiakeskus Vastaamo, Mannerheimintie 12 B, 00100 Helsinki

  Ohjelma

  Miten tunteita voi tunnistaa kehossa? Tässä päivässä harjoitellaan tunnistamaan kehon kautta omia tunnereaktioita, sekä millaisilla yksinkertaisillakin tavoilla niihin voi itse vaikuttaa. Harjoituksissa hyödynnetään mm. kehotietoisuutta, BBAT-menetelmää (Basic body awareness therapy), NLP-tekniikoita ja hengitystä.

  10-12 Tunteet kehossa; tunteiden havainnointi ja tunnistaminen. Hengitys; hengityksen havainnointi ja hengityksen viestien kuuntelu.

  12-12:45 Lounastauko

  12:45-14 Kehotietoisuusharjoituksia
  14-14:15 Tauko
  14:15-15:45 Autonomisen hermoston tilan itsehavainnointi. BBAT-harjoituksia ja loppurentoutus.
  15:45-16 Päivän päätös

  Ilmoittautuminen

  Viimeistään viikko ennen koulutusta: vastaamo.fi/koulutus, tuki@vastaamo.fi tai 044 4141 000.


  Ilmoittautuminen