Useassa altistushäiriössä jotkut ihan tavalliset arkiset asiat voivat tuntua niin tuskallisilta, että ihminen välttelee niitä sen vuoksi. Tällaisia asioita ovat mm. julkiset paikat, julkiset liikennevälineet, korkeat paikat, hyönteiset, vesi, lika, mutta myös esimerkiksi epäjärjestys tai tavaroiden pois heittäminen. Traumaperäisessä häiriössä vältetään usein kaikki mikä tavalla tai toisella muistuttaa traumaattisesta tapahtumasta.
Erilaisten seikkojen välttely voi haitata normaalin elämän elämistä paljonkin, kun taas niiden kohtaaminen aiheuttaa potilaalle monesti sietämätöntä tuskaa, ja tuntuu täysin ylivoimaiselta. Altistushoidossa opitaan askel askeleelta kestämään sellaisia asioita ja tilanteita, joita potilas on niiden sietämättömyyden vuoksi välttänyt.
Altistushoidot hoitomuotona soveltuvat erityisen hyvin yksittäisiin tilanteisiin tai asioihin liittyviin pelkoihin, paniikkihäiriöön, pakko-oireiseen häiriöön ja traumaperäiseen stressihäiriöön.
Esimerkiksi lintupelkoinen voidaan ensiksi saattaa samaan huoneeseen täytetyn linnun kanssa eli altistetaan eläimen läsnäololle ja hoidon loppuvaiheessa päästään jo koskettamaan eläintä, joka ennen kauhistutti. Altistamisen ohessa muokataan ajatuksia pelon aiheuttajasta ja harjoitellaan pelon fyysisten tuntemusten hallintaa. Vähitellen henkilö oppii sääntelemään reagointiaan ja pääsemään siitä eroon.
Nelonen esittää kevään 2017 aikana yhteistyössä Psykoterapiakeskus Vastaamon asiantuntijoiden kanssa tuotetun kymmenosaisen televisiosarjan Kummalliset kammot, joka kertoo fobioista ja niiden altistushoidoista.
Vastaanotto:
Mannerheimintie 12 B, Helsinki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdolllisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, yksilöterapia
Suuntaus:
kognitiivinen, kognitiivis-analyyttinen
Koulutus:
kognitiivinen psykoterapeutti YET, kognitiivinen käyttäytymisterapia psyykkisten häiriöiden hoidossa, kognitiivis-analyyttiset menetelmät, lasten ja nuorten mielenterveystyön erikoistumisopinnot, sairaanhoitaja, erikoistunut varhaisnuorten ja nuorten aikuisten hoitoihin
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, altistushoidot, dissosiaatio, fobiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kognitiivinen psykoterapia, kognitiivis-analyyttinen psykoterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, nuorisoterapia, nuoruusikäisten psykoterapia, pakko-oireinen häiriö OCD, skeematerapia, työssäjaksaminen, työuupumus, vanhempainohjaus ja -tuki, voimaannuttava lyhytterapia
|
Asiakaspalvelumme neuvoo maksutta ajanvarausten, Kela-korvausten sekä terapiamuodon ja terapeutin valinnan kysymyksissä. Terapeuttien ammatillista neuvontaa saa verkkoneuvontapalvelusta tai varaamalla ajan vastaanotolle.