Nuorisoterapiassa painopiste on asiakkaana olevalle nuorelle haastavien elämänkysymysten työstämisessä. Tällaisia kysymyksiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla voivat olla esimerkiksi:
- itsenäistymiseen ja identiteettiin liittyvät kysymykset
- itsetunto ja omien taitojen vähättely
- kiusaaminen, väkivalta ym. traumaattiset kokemukset
- koulutus- ja urasuunnittelu
- oman paikan ja elämäntehtävän pohdinta
- arvojen ja valintojen työstäminen,
- opiskeluihin liittyvä stressi ja opintojen suunnittelu
- ajankäytön haasteet
- ihmissuhdekysymykset
- seksuaalisuus
- tunteiden käsittely ja hallinta
- vanhemmuustaidot lasten syntyessä
- synnytyksen jälkeinen masennus
- oma tai läheisen päihde- tai peliriippuvuus
- omat tai läheisen mielenterveysongelmat
- nuoruusiän masennus
- henkinen tai fyysinen hyväksikäyttö, insesti
- läheisen vakava sairaus tai kuolema ym. kriisit.
Nuorisoterapiassa painottuu mahdollisuuksia avaava, voimavaroja vapauttava asioiden käsittely. Terapiassa nuorta autetaan löytämään ja määrittelemään hänen itsensä kannalta tärkeät ja mielekkäät tavoitteet, joita kohti edetään pieni askel kerrallaan.
Nuorisoterapiaan nuori voi tulla koulun tai oppilaitoksen, kodin tai muun tukiverkostonsa ohjaamana tai hakeutua itsenäisesti.
Alaikäisillä huoltajan sitoutuminen terapian mahdollistamiseen taloudellisesti on tärkeää terapian tavoitteellisuuden ja tulosten kannalta. Yli 16-vuotiaat voivat saada psykoterapiaan Kela-korvausta. Kela-korvaus yksilöpsykoterapiassa (erityistason psykoterapeutti) on 16-25 -vuotiailla 52,14 €/käynti ja yli 26-vuotiailla nuorilla aikuisilla 37,-/käynti. Yksi käynti tarkoittaa 45 minuutin pituista tapaamista. Kela-korvausta varten tarvitaan lääkärin B-lausunto ja kuntoutuspäätös.
Asiakaspalvelumme neuvoo maksutta ajanvarausten, Kela-korvausten sekä terapiamuodon ja terapeutin valinnan kysymyksissä. Terapeuttien ammatillista neuvontaa saa verkkoneuvontapalvelusta tai varaamalla ajan vastaanotolle.