Pariterapeutti ei määrittele terapian tavoitetta eikä tee ratkaisuja parin puolesta. Hänellä on tietoa toimivasta parisuhteesta, käyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä, parisuhteen vaiheista ja parisuhteen hoitamisesta. Näin hän voi auttaa paria määrittelemään tavoitteensa oman parisuhteensa osalta.
Pariterapiaan voi hakeutua myös yksinään, silloin kun puoliso ei halua osallistua asioiden käsittelyyn (esim. väkivalta-, itsetuhoisuus-, mustasukkaisuustilanteissa).
Pariterapiasta voi olla hyötyä parisuhteen vaikeuksien lisäksi psyykkisten ongelmien kuten masennuksen ja ahdistuken sekä fyysisten sairauksienkin yhteydessä. Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan tilanne ja keskustellaan pariterapian fokuksesta - onko se parisuhteen ongelmissa vai puolisoiden henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa.
Terapiassa tarkastellaan, millainen vuorovaikutus kahden ihmisen välille on syntynyt ja kuinka hyvin se vastaa kummankin toiveita. Terapeutti tuo tilanteeseen uusia näkökulmia, jotka antavat uutta perustaa parin keskinäiselle kanssakäymiselle.
Joskus parin yhteiseen historiaan kuuluu sellaisia pettymyksiä, joiden yli ei ole päästy. Nämä tulevat aina riidassa esiin ”mitä sinä vuonna yksi ja kaksi teit” ja ovat näin edelleen suhteen painolastina. Terapian tehtävänä on auttaa paria pääsemään tällaisten pettymysten yli, jotta suhdetta voidaan rakentaa eteenpäin.
Parin pulmana on usein se, että keskustelu kotona ei lähde käyntiin tai muuttuu riidaksi. Joskus pelätään, että sama toistuu myös vastaanotolla. Yksi pariterapiaistunnon tavoite on luoda turvallinen ilmapiiri, jossa molempien osapuolten on mahdollista päästä puhumaan omista asioistaan, tunteistaan ja tarpeistaan. Terapeutti pyrkii säilyttämään tasapuolisuuden ja ymmärtämään tilannetta kummankin puolison näkökannalta katsoen.
Yleisiä parisuhdeongelmia:
Parhaimmillaan kriisiin ajautunut saa muodostettua yhteisen näkemyksen tilanteestansa, tunnistaa kriisin taustalla olevat ongelmat ja pystyvät tekemään päätöksiä parisuhteen tulevaisuudesta ilman katkeruuden, vihan ja häpeän ajatuksia vääristäviä tunteita.
Todellista muutosta parisuhdeterapialla saavutetaan vain, jos puolisot ovat motivoituneita ja sitoutuneita ongelmien ratkaisemiseen, uusien näkökulmien etsimiseen sekä uudenlaisten toimintatapojen kokeilemiseen.
Pariterapia auttaa tutkimusnäytön mukaan kolmea neljästä parisuhdeongelmista kärsivästä pariskunnasta ja vähentää erojen tuomia kustannuksia.
Pariterapiaistunnon kesto on useimmiten 90 minuuttia. Jos asiakkaat käyvät erikseen istunnoissa, yksilökäynti kestää tavallisesti 45 minuuttia. Istuntoja on tavallisesti kahden - neljän viikon välein, mutta kriisitilanteissa joskus useamminkin.
Pariterapiajakson pituus määräytyy käsiteltävien asioiden luonteen, asetettujen tavoitteiden ja työskentelyn sujuvuuden sekä työskentelytavan perusteella. Monesti käyntijaksot vaihtelevat muutamasta käyntikerrasta noin kymmeneen käyntikertaan. Psykiatrin kuntoutustarvearviolausunnon pertusteella pariterapiaan on mahdollista saada myös Kela-tukea.
Tule keskustelmaan terapiamuodon soveltuvuudesta tilanteeseenne yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa varaamalla yksittäinen aika joltakin alla listatuilta pariterapiaan erikoistuneelta psykoterapeutilltamme. Käynti ei sido teitä pidempään hoitojaksoon.
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia, toistaiseksi ei mahdolllisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
perheterapia
Koulutus:
paripsykoterapeutti, perheterapeutti ET, interpersoonallinen psykoterapia IPT, psykiatrinen sairaanhoitaja
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, eroterapia, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, pakko-oireinen häiriö OCD, parisuhdeterapia, perheterapia, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, vauva- ja pikkulapsiperheet, voimaannuttava lyhytterapia
|
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
paripsykoterapia, perheterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
paripsykoterapia, perheterapia
Koulutus:
paripsykoterapeutti ET, perheterapeutti ET, psykoterapeutti ET, perheväkivallan hoito, psykiatrinen sairaanhoitaja, toimiva lapsi ja perhe - interventiot, lapset puheeksi- menetelmä
|
||||
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia
Suuntaus:
perheterapia, ratkaisukeskeinen
Koulutus:
perheterapeutti ET, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ET, skeematerapia, sosiaalityöntekijä
Kokemus:
altistushoidot, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, eroterapia, haastava käyttäytyminen, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, masennus, narsismi - rikotusta eheäksi, nuorisoterapia, olemisen ja elämän pohdinta, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheterapia, perheväkivalta, rentoutus, riippuvuudet, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovittelu ristiriitatilanteissa, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, vauva- ja pikkulapsiperheet, voimaannuttava lyhytterapia, voimavarakeskeinen terapia
|
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, parit, perheet
Kela-oikeudet:
yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
diakonia- ja sosiaalityön tutkinto, ammatillinen opettajan tutkinto, johtamisen erikoisammattitutkinto, huoltoriitasovittelun asiantuntija-avustajan koulutus
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, defusing, dissosiaatio, eroterapia ja juridiikan pääkohdat, fobiat, haastava käyttäytyminen, hengelliset asiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheväkivalta, purkukeskustelu, riippuvuudet, sovittelu ristiriitatilanteissa, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, työssäjaksaminen, työuupumus, ura- ja ammattivalinnat, voimavarakeskeinen terapia
|
||||
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, parit, perheet
Kela-oikeudet:
yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
psykoterapeutti ET, sosiaalityöntekijä, skeematerapia, sosiaalikasvattaja, yhteiskuntatieteiden maisteri
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, altistushoidot, eroterapia, fobiat, haastava käyttäytyminen, hengelliset asiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, päihdehoito, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheterapia, rentoutus, riippuvuudet, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, unettomuuden lääkkeetön hoito, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, voimaannuttava lyhytterapia, voimavarakeskeinen terapia
|
Vastaanotto:
Keskuskatu 17, Seinäjoki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia
Suuntaus:
perheterapia
Koulutus:
perheterapeutti ET, työnohjaaja
Kokemus:
eroterapia, haastava käyttäytyminen, hengelliset asiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, parisuhdeterapia, perheterapia, perheväkivalta, riippuvuudet, sovittelu ristiriitatilanteissa, surun käsitteleminen, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus
|
||||
Asiakaspalvelumme neuvoo maksutta ajanvarausten, Kela-korvausten sekä terapiamuodon ja terapeutin valinnan kysymyksissä. Terapeuttien ammatillista neuvontaa saa verkkoneuvontapalvelusta tai varaamalla ajan vastaanotolle.