Peliriippuvuus syntyy sekä tietokoneella pelattaviin peleihin että rahapeleihin. Suomessa noin 130 000:lla on rahapeliongelma. Suurin peliongelmaisten ryhmä muodostuu nuorista miehistä. Nykyisin merkittävä osa pelaamisesta tapahtuu verkossa. Pelaaminen jaetaan neljään luokkaan:
Ongelmaksi kasvaessaan pelaaminen ei enää tarjoa mielekkäitä elämyksiä, vaan pelaaminen on pakonomaista. Ajattelu ja koko elämä on pelaamiseen keskittynyttä. Pelaaja tuntee riippuvuudestaan häpeää ja syyllisyyttä, mutta ei kykene irrottautumaan pelaamisesta. Ihmissuhteet kärsivät. Heikko itsekontrolli, impulssien pidättämisen vaikeus on yhteydessä peliongelmaan. Persoonallisushäiriöt ovat tavallisia.
Peliongelma tuo mukanaan muita psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia. Vuorokausirytmi vääristyy pelaamisen jatkuessa läpi yön. Muut elämän toiminnot jäävät syrjään toissijaisina. Sosiaaliset kontaktit ovat siirtyneet nettiin. Pelaaja tulee riippuvaiseksi eri puolelta maailmaa tulevista pelitovereistaan, joita hän ei ole koskaan elävänä tavannut. Talous romahtaa pelissä menetettyjen varojen johtaessa jatkuvan lainaamisen ja ylivelkaantumisen kierteeseen.
Peliongelmaisella on suuria vaikeuksia hoitaa talouttaan ja ongelmat pahenevat peliongelmaisen laittaessa toivonsa pelivoittoihin. Aine ja toiminnalliset riippuvuudet kasaantuvat helposti samoille ihmisille. Monella peliongelmaisella jopa 75 %:lla on myös alkoholiriippuvuus.
Pelaamisesta on tullut tunteiden hallinnan keino. Ilo ja suru koetaan pelaamisessa. Tutkimuksissa on havaittu häiriöitä peliriippuvaisten aivojen palkitsemisjärjestelmissä. Syy peliongelmaan saattaa aiheutua aivojen palkitsemisjärjestelmän liian nopeasta ja voimakkaasta aktivoitumisesta. Pelaamattomuus aiheuttaa sietämätöntä ahdistusta.
Usein avun hakeminen hävettää peliongelmaista. Peliongelmainen ei kaipaa muiden neuvoja, vaan hän haluaa ratkaista itse ongelmansa. Ongelman tunnistaminen on kuitenkin ensimmäinen askel parantumisen tielle. Terapeuttisessa prosessissa pureudutaan pelaamisen taustalla oleviin syihin, jolloin elämänlaatu paranee. Pelaamisen rinnalle löytyy vähitellen uusia elämänsisältöjä ja tunne elämän hallinasta palautuu.
Vastaanotto:
Malmin kauppatie 8 B, Helsinki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
vanhempien ohjaus, yksilöterapia
Suuntaus:
integroiva, paripsykoterapia, perheterapia, ratkaisukeskeinen
Koulutus:
ratkaisukeskeinen psykoterapeutti VET, sosiaalipsykologi, valtiotieteiden maisteri, vuorovaikutuksen hoito, erikoistunut varhaisnuorten ja nuorten aikuisten hoitoihin, Intensiivisen perhetyön- ja lyhytterapian koulutus
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, eroterapia, fobiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kriisi- ja traumaterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, pakko-oireinen häiriö OCD, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheterapia, perheväkivalta, purkukeskustelu, riippuvuudet, seksuaaliterapia, sijaisvanhempien tuki, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, ura- ja ammattivalinnat, urheilupsykologia, vanhempainohjaus ja -tuki, voimaannuttava lyhytterapia, voimavarakeskeinen terapia
|
Vastaanotto:
Malmin kauppatie 8 B, Helsinki
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
yksilöterapia
Suuntaus:
paripsykoterapia, perheterapia, psykodynaaminen
Koulutus:
paripsykoterapeutti ET, perheterapeutti VET, psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja, psykoterapeutti ET, kognitiiviset metodit, HOT/ACT-terapia perus- ja jatkokurssi, Valtava-terapeutti (Hki)
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, eroterapia, haastava käyttäytyminen, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, päihdehoito, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheväkivalta, riippuvuudet, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, suuttumuksen hallinta, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, voimaannuttava lyhytterapia
|
||||