Työuupumuksen oireistoon kuuluu ammatillisen itsetunnon heikkeneminen, jolloin henkilö alkaa epäillä kykyjään toimia oman alansa ammattilaisena. Henkilö saattaa kyynistyä, jolloin työn anatama psykologinen tyydytys katoaa ja suhde työntekoon muuttuu epäkiinnostavaksi ja turhauttavaksi.
Koska työuupumus on seurausta työn vaatimusten ja henkilön resurssien välisestä ristiriidasta, ei pelkkä sairauslomalle jääminen yleensä ratkaise perusongelmaa vaan henkilön voimat palautuvat hänen ollessaan poissa töistä mutta hän uupuu uudelleen töihin palattuaan. Siten on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan mainitun ristiriidan pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Työpaikalla tehtävien toimien lisäksi myös psykologisella työskentelyllä voidaan kaventaa vaatimusten ja resurssien kuilua. Tällöin työskentelyn kohteeksi nousevat mm. omien ajatusmallien tiedostaminen ja muokkaaminen, itseen kohdistuvien ylisuurten vaatimusten lieventäminen, erilaisten työssä ilmenevien tunnekokemusten käsittely, sosiaalisten ristiriitojen työstäminen ja niiden sietämisen ja selvittämisen vahvistaminen. Työuupumuksen taustalla vaikuttaa työn kuormituksen lisäksi usein myös henkilökohtaiseen elämään liittyviä kuormitustekijöitä. Näiden työstäminen psyykkisesti on usein merkityksellistä työuupumuksesta toipumisen kannalta.